Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αυτοί «ψήφισαν»...

Ποια είναι η άποψη των «έγκυρων οικονομικών κύκλων» για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει, την επομένη των εκλογών, και εφόσον τις κερδίσει, να πράξει τα ακριβώς αντίθετα, ως κυβέρνηση, από αυτά που υπόσχεται προεκλογικά, ως αντιπολίτευση;

Ας αφήσουμε να απαντήσουν οι ίδιοι οι «έγκυροι οικονομικοί κύκλοι».

Προσέξτε:

*

«Το ερώτημα αυτό είναι το μόνο που δεν απασχολεί τους οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι με το ρεαλισμό (ή και κυνισμό) που τους διακρίνει, απαντούν ευθέως ότι το ΠΑΣΟΚ (...) θα ξεχάσει ό,τι είχε υποσχεθεί και με αίσθημα ευθύνης θα πάρει εκείνα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται (...). Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1986 ό­ταν (...) ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρότι είχε υποσχεθεί "καλύτερες ημέρες" έβαλε τον κ. Κ. Σημίτη να εφαρμόσει το Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα που μείωσε τις πραγματικές αποδοχές των μισθωτών έως και 12% κι αυτό συνέβη επίσης το 1993 τον Οκτώβριο, όταν ο Γιώργος Γεννηματάς, στην αρχή, και ο Αλέκος Παπαδόπουλος στη συνέχεια (...) βάζοντας νέους φόρους (κυρίως στους μικρομεσαίους με τα γνωστά αντικειμενικά κριτήρια) και κόβοντας δραστικά τις δαπάνες και τις παροχές.

Πολιτικά θα μπορέσει να διαχειρισθεί αυτή τη μετάλλαξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να κλονισθεί και ανατραπεί η κυβέρνησή του από την αντίδραση όσων θα διαψευσθούν οι προσδοκίες τους; Οι οικονομικοί κύκλοι απαντούν καθησυχαστικά και στο ερώτημα αυτό (...). Οπως εξηγούν οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι (...) κανείς λοιπόν, δεν θα θυμάται, ύστερα από λίγους μήνες (...) αν ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο και τελικά αθέτησε (...). Αλλωστε, είναι βέβαιο ότι η κρίση θα επιβάλει ανατροπές στις δομές της οικονο­μίας και αυτές μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τις ε­πιβάλει ελέγχοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις».

*

Αυτά τα υποστηρίζει μια εφημερίδα που μπορεί να επαίρεται ότι γνωρίζει τον τρόπο που σκέφτονται οι «οικονομικοί κύκλοι». Η εφημερίδα «Καθημερινή». Και τα έγραψε στις 23 Νοέμβρη 2008. Εδώ κι ένα χρόνο, δηλαδή...

***

Υπάρχουν κι άλλοι, φυσικά, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποκωδικοποιήσουν με ακρίβεια και εγκυρότητα τις πολιτικές επιθυμίες ισχυρών μερίδων του οικονομικού κατεστημένου.

Μια τέτοια φωνή είναι η εφημερίδα «Το Βήμα». Μόλις χτες, σε άρθρο του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας (άρθρο το οποίο το «Βήμα» το διαφήμιζε από την πρώτη του σελίδα), τονίζονταν τα εξής:

«Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι τούτες τις μέρες όλοι οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, εύχονται την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και προσβλέπουν στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου».

***

Μήπως από τα παραπάνω να εξάγουμε ότι το κόμμα της ολιγαρχίας στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ; Θα ήταν λάθος. Το σωστό είναι ότι η ολιγαρχία στην Ελλάδα έχει, βασικά, δυο κόμματα: Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Απλώς, απ' ό,τι φαίνεται, ένα κομμάτι της ολιγαρχίας αποφάσισε να ανακοινώσει ότι έκανε την «επιλογή» του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προσδοκίες της πλουτοκρατίας(2009-10-06 00:00:00.0)
«Ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες(2009-04-15 00:00:00.0)
Τα "κλειστά γεύματα" με επιχειρηματίες(1998-11-15 00:00:00.0)
"Εγκυρη" ενημέρωση(1996-08-23 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικό μπλοκ" κατά της κοινωνίας(1996-07-07 00:00:00.0)
Ενότητα και ψυχραιμία(1996-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ